Taxi gépkocsivezető, taxi vállalkozói

 
Taxi vállalkozói

A belföldi közúti közlekedési szolgáltatás végzéséhez előírt személytaxis (személygépkocsis személyszállító) vállalkozói szakvizsga. Tíz nap alatt lebonyolódó, négy foglalkozásból álló szaktanfolyam, melyet hatósági vizsga követ. Sikeres vizsga esetén a Nemzeti Közlekedési Hatóság állítja ki a bizonyítványt. A bizonyítvány feljogosítja, hogy taxis vagy személygépkocsis szolgáltatást végző vállalkozás szakmai vezetője legyen, de a gépkocsi vezetésére nem!
Amennyiben a gépkocsit vezetni is szeretné akkor szükséges a taxi-vezetői, illetve személygépkocsis személyszállítói tanfolyamot is elvégeznie és sikeres vizsgát tennie!

Vizsgatárgyak:

 • általános vállalkozói ismeretek (teszt és szóbeli vizsga),
 • számviteli és adózási ismeretek (teszt és szóbeli vizsga),
 • munkáltatói ismeretek (teszt és szóbeli vizsga),
 • személytaxis ismeretek (írásbeli és szóbeli vizsga),

A szakvizsga költsége  tartalmazza a képzés- és vizsgadíjat, valamint a felkészüléshez szükséges tansegédletet. A bizonyítvány kiadásának jogszabályban meghatározott díja 2500 Ft. A jelentkezéskor hozza magával a vezetői engedélyét és a lakcímkártyáját, továbbá 20 000 Ft vizsgadíjelőleget. A fennmaradó összeget a nyitó foglalkozáson kell rendeznie.

Taxi Vezetői – Alap

A belföldi közúti közlekedési szolgáltatás végzéséhez előírt személytaxi-vezetői szakvizsga. Egy hét alatt lebonyolódó, három foglalkozásból álló szaktanfolyam, melyet hatósági vizsga követ. Sikeres vizsga esetén a Nemzeti Közlekedési Hatóság állítja ki az igazolványt. Az igazolvány feljogosítja, hogy alkalmazottként állást vállalhasson.

Vizsgatárgyak:

 • közlekedési ismeretek és vezetéselmélet (teszt vizsga),
 • hibaelhárítási ismeretek (szóbeli vizsga),
 • utasfelvétel, fuvarvállalás (szóbeli vizsga),
 • helyismereti jártasság, idegenforgalmi ismeretek-helyi (szóbeli vizsga),
 • járművezetési gyakorlat, a személytaxi tartozékainak kezelése

A tanfolyamra való jelentkezéshez és a vizsgához nem, de az állásvállaláshoz eü. 2.csoportú orvosi alkalmassági és PÁV II. is szükséges!

Amennyiben a tevékenységet vállalkozóként szeretné végezni, akkor a személytaxis és személygépkocsis vállalkozói tanfolyamot is el kell végeznie és sikeres vizsgát kell tennie.

Taxi Vezetői – Különbözeti

A belföldi közúti közlekedési szolgáltatás végzéséhez előírt személytaxi-vezetői szakvizsga. Különbözeti vizsgát kell tenni annak a gépkocsivezetőnek, aki személygépkocsis személyszállító szakvizsga igazolvánnyal rendelkezik. Sikeres vizsga esetén a Nemzeti Közlekedési Hatóságállítja ki az igazolványt.

Vizsgatárgyak:

 • helyismereti jártasság, idegenforgalmi ismeretek-helyi (szóbeli vizsga),
 • személytaxi tartozékainak kezelése (gyakorlati vizsga),

Taxi Vezetői – Kiterjesztő vizsga

Ha ön rendelkezik bármelyik megyére érvényes személytaxi vezetői igazolvánnyal és azt Budapest és Pest megyére szeretné kiterjeszteni, akkor azt egy szóbeli (helyi helyismereti) vizsgával megteheti,
A sikeres vizsgát követően egy héten belül a Nemzeti Közlekedési Hatóság a meglévő igazolványába bejegyzi a Budapest és Pest megyére szóló kiterjesztést.(érvényességet)
Tehát nem kap új igazolványt és nem kell kiállítási díjat fizetnie!